GOOD 2 GREAT IX - DISCIPLINE

Kent u de marshmallow test ?

Ergens in het begin van de jaren zeventig moet één of andere controversele prof in America het aangedurfd hebben om de gevolgen van sterk gedisciplineerd gedrag bij kindjes te onderzoeken.
Bij volwassenen zou dat een zeer gewaagde onderneming geweest zijn want mei '68 was nog maar pas afgekoeld en het was toen sterk verboden te verbieden.

Ik herinner mij dat nog levendig.
Mijn ouders waren toen de enige ouders die daar niet voor te vinden waren.

Terug naar die marshmallows.

Een juf bracht een kindje in een een kamertje, zo lelijk als kamers enkel aan een Amerikaanse universiteit uit die periode kunnen zijn. Daar stond een tafeltje en een stoel. Dan kwam een juf binnen met een groot bord waarop een kleine marshmallow lag, veel te klein voor dat groot bord.

Als het kindje zich kon inhouden om die marshmallow direct op te eten, maar erin slaagde daar een kwartiertje mee te wachten, dan zou het jochie twee marshmallows krijgen in plaats van één.

Ongeveer één derde van de kindjes slaagde daarin.

Soit.

Maar een generatie later is die prof gaan onderzoeken wat er van die goede en die slechte kindjes geworden was.
U raadt het nooit.

Alle stoute kindjes hadden een gewone job; alle gedisciplineerde kindjes hadden een leidinggevende functie of waren ondernemer geworden.

En spijts hun twee marshmallows waren ze minder dik dan deze die er maar ééntje opgegeten hadden.

Dat allemaal om te bewijzen dat gedisciplineerd gedrag goed is tegen hart- en vaatziekten en goed voor het leiderschap.
En voor het ondernemerschap.
Men doet die proef nog regelmatig om te zien of de kindjes nog steeds op dezelfde manier reageren maar met enige variaties.
De juf die de vraag aan de kindjes stelt doet voorafgaandelijk ook al wat dingen met die kindjes waarbij ze bij één groep zich steeds correct aan de afspraken hield, en bij een andere groep een loopje nam met haar afspraken.
In de groep met de correcte juf waren er meer kindjes die zich konden inhouden om in hun marshmallow te bijten en waren ze ook bereid om het langer uit te houden, want ze wisten dat de juf van haar woord zou zijn.

Moet maar ook eens proberen met uw kids, of kleinkinderen. Om te weten hoe ver ze het gaan brengen.


1 opmerking:

 1. https://youtu.be/QX_oy9614HQ

  Ik denk dat ik zelf ook niet zou kunnen wachten. (Eerlijk is eerlijk.)
  Dan ga ik maar voor de instant bevrediging: één lekkere marshmallow, maar wel nu.
  (Trouwens wat is dat voor iets: je gaat bij iemand op bezoek en je krijgt lekker aangeboden "onder voorwaarden"?! Alsof je oma zou zeggen: je krijgt twee madeleintjes als je dat ene madeleine cakeje eerst een kwartier laat liggen...)


  Trouwens, waren ze echt minder dik met hun twee marshmallows? Haha!

  BeantwoordenVerwijderen