VLOERPATRONEN


U ziet hier een dame een foto nemen van een vloerpatroon.
Niet zomaar ergens in een lokaal kerkje, maar in de indrukwekkende kathedraal van Amiens.

Het is misschien een beetje onduidelijk waarom deze dame precies van dit onderdeel een foto neemt, maar als we de stoelen opzijschuiven ziet u een zeer regelmatig tegelpatroon.Dat patroon was er niet voor de esthetiek van de kerk.

Probeer eens de zwarte lijn onderaan in het midden te vatten. Als u nu die zwarte lijn volgt dan zal u zien dat na 168 meter, in het midden van de figuur uitkomt. Die 336 meter is een eigen schatting, maar het kunnen er meer zijn. Of minder. De basis van het vierkant meet 14 m.

In Amiens waren ze niet achterlijk.

Veel mensen die zich schuldig voelden, en over tijd en geld beschikten, ondernamen een reis naar het verre Compostella om zich veilige toekomst na de dood te verzekeren.

Voor hen die minder bemiddeld waren was in Amiens een alternatief voorhanden.

Op je knieƫn al biddend de zwarte lijn afkruipen, werd gelijk gesteld met een bedevaart naar het zonnige Spanje, als je zonder een krimp te geven noch te foefelen, tot aan het midden van deze kwellende figuur geraakte.
Na de boetedoening stond het je vrij om dat zitje in het paradijslijke hiernamaals nog veiliger te stellen door een royale gift die zou bijdragen om de kathedraal afgewerkt te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten