CHARLES RENNIE MACKINTOSH I

Hier ziet u een paar namen staan: C.R. Mackintosh - ARCHITECT
En daar onder:
Honeyman - Keppie & Mackintosh
140 Bathstreet  Glasgow.

Het is de 'handtekening' onder een één van de zeer mooie perspectieftekeningen die Charles Rennie Mackintosh (CRM) maakte. Hij zette zijn naam voluit boven dat van zijn bureau dat bestond uit de drie namen die u ook lezen kan. Ze staan in alfabetische volgorde.

Het lijkt eenvoudig maar de situatie is op dat ogenblik veel complexer dan dat.

Deze tekening slaat op de bouw van de Scotland Street School of Glasgow, een middelbare school die aan toenmalige rand van Glasgow gebouwd werd en CRM's laatste grote opdracht was.


Eigenlijk werkte hij er alleen aan en sleurde hij de namen van zijn twee andere collega's mee om wat indruk te maken.


Honeyman was een oudere, gesettelde architect met aanzien in Glasgow. Keppie was leeftijdgenoot van CRM en was zijn carrière als first draughtsman begonnen bij  architect James Sellars.

Sellars stierf en Honeyman en Keppie namen Sellars' bureau over.

CRM werd er in dienst genomen. Officiëel bestond het bureau in die hoedanigheid met drie partners van 1888 tot 1901.

Die Scotland Street School, waarvan CRM door iedereen ontegensprekelijk als ontwerper gezien werd, was een opdracht die hij persoonlijk verwierf in 1903, op het moment dat het bureau officieel niet meer bestond.

Honeyman en Keppie zetten de zaak voort, maar CRM maakte er officieel geen deel meer van uit.
CRM had niet het zakelijke in zich, spijts het mooie Hill House, gerealiseerd voor een gefortuneerd zakenman.

CRM was ook de ontwerper geweest van de Glasgow School of Arts.

Alleen, Honeyman had die opdracht binnengehaald en liet overal uitschijnen dat hij er de ontwerper van was, al wisten de ingewijden dat alles van de hand van CRM was. 

Maar dat was het zowat.
Onenigheid tussen de drie architecten zorgde ervoor dat CRM het bureau verliet en in Bathstreet een kantoor(tje) opende en nog steeds de namen van zijn vroegere partners gebruikte, om indruk te maken.

Van dat bureau schiet niets meer over. In 1911 al niet en een tiental jaren geleden werd heel het bouwblok gesloopt voor de bouw van een parking met bijhorende fitnessruimte. Wie veel met de auto rijdt moet zijn bewegingsschaarste wel op de een of andere manier goedmaken.

CRM was te gevoelig voor het - toen ook al - harde architectenbestaan. 

Zeer mooie tekeningen maken en ontzettend fijnzinnige details bedenken was zijn passie en zijn leven, maar gebouwen bouwbaar maken zoals van hem door het architectenestablishment verwacht werd, dat lag hem niet.

Soms heeft een architect een steuntje nodig. Klik hier eens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten