LA TOUR SAINT - ALBERT III

Die Tour Sint-Albert (I & II) heeft onze aandacht getrokken door de affiche van een tentoonstelling van de onvolprezen striptekenaar François Schuiten.

In het Centre de l'Imprimerie in La Louvière loopt immers een tentoonstelling met recent werk van hem en de affiche geeft de toren weer.

Eerst dachten we een deel van het gebouw Wiels te herkennen maar bij nader toezicht bleek het een oproep te zijn om iets zinnigers met deze toren te doen dan hem af te breken.

Die Tour was op zich een vindingrijk idee.

In plaats van vijf verschillende liftschachten te bouwen hebben ze één centrale lift gebouwd die vijf sites met elkaar verbond.

Vandaar werd het puin getransporteerd naar de triage-lavoir die daar ongeveer één kilometer vandaan ligt.

Met die triage-lavoir was het na het stopzetten van de activiteiten al even erg gesteld als met de toren.

Zo erg dat men in 2000 het plan opvatte om deze triage-lavoir te slopen.

Dat was echter zonder de vindingrijkheid van Elio Di Rupo gerekend.

Ooit zal het ervan komen dan een aantal nationale instellingen zoals de Albertina bibliotheek, het  Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, het Koninklijk Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek en de Senaat, opgesplitst wordt.

Sinds 2009 zijn ze daarop vooruitziend en Di Rupo besliste om die triage-lavoir volledig te laten restaureren om er de reserves van deze instituten onder te brengen en er een nieuw onderzoekscentrum aan te koppelen.


Niet te onderschatten wat Di Rupo voor zijn streek doet. En ze laten er ook geen gras over groeien.

Vandaag ziet die triage-lavoir er al heel wat properder uit en ik durf wedden, tegen volgende verkiezingen ook toegankelijk.

Ik weet niet of ergens in Vlaanderen een even vooruitziend project reeds opgestart is om het 'Vlaamse' deel van die erfenis in onder te brengen.

Al enig idee wat we met die toren dan gaan doen ?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten