STEDELIJKE VERDICHTING LIII - TORHOUT

Sinds 2013 hebben ze in Torhout een nieuw stadskantoor.

Stadskantoor, het klinkt minder afstandelijk dan administratief centrum of stadhuis, maar in de praktijk komt het wel een beetje op hetzelfde neer.

De architect - Gino De Bruyne - maakte er wel een lekker swingend gebouw van. Niet uitbundig swingend maar zwierig genoeg, geheel in de lijn van de soberheid die ontwerper als figuur zelf uitstraalt.

Je zou het hem niet zo direct aangeven maar hij heeft van die pretoogjes en weet met leuke knipoogjes van een gebouw dat geen macht meer mag uitstralen, een kantoor te maken waar je als burger graag komt vragen wat je wil.

Loketfuncties, ze zullen in de toekomst meer en meer verdwijnen maar dat hoeft hier geen bezwaar te zijn.

Het gebouw is erop gericht om ook de medewerkers - de ambtenaren - alle kansen te geven met elkaar te communiceren - een babbeltje te slaan - wat bevorderlijk is voor een vlot verloop van administratieve procedures.

Het centrale atrium dat hiervoor zorgt kan ook dienen om uiteenzettingen te geven of ontmoetingen op lokaal niveau mogelijk te maken.

Daglicht is er dank zij het atrium lekker zacht aanwezig; een basiscomfort dat vaak om economische redenen weggesneden wordt.

Hier gelukkig niet.

Zou er een wetenschappelijk aantoonbaar verband bestaan tussen werktevredenheid, oplossinggerichtheid en de hoeveelheid daglicht in de werkruimte ?

Een gebouw dat aan de buitenkant ook een plint heeft die noch afstoot noch uitnodigt maar gewoon comfortabel is voor de gebruikers.

Ook dat is vaak een teer punt bij nieuwe gebouwen.

En voor de rest: de zinken tegels doen schitterend hun werk.

Over dit gebouw las ik volgende zinnen - in loepzuiver Sint-Lucathees : ... een stadskantoor schuift zich als een paviljoen tussen en onder ... / .. het tilt zich visueel op van haar gelijkvloerse niveau ....

Het antropomorfisme klotst hier tegen de plinten op.

Gebouwen, ze worden soms beschreven in een soort Nederlands, als wezens die niet goed weten hoe ze er uit zien.

Een gebouw dat werkt als een raam dat open staat verdient beter. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten