TROMPE L'OEIL XXXXII - L'EFFORT

Hier ziet u hoe kunstenaars zich verenigen rond hun model, elk met hun eigen invalshoek en het model met een redelijk angstige uitvalshoek.
DE ZWAAN - BRUSSEL

L'EFFORT was één van die vrije academies, opgericht in Brussel in de tweede helft van XIX° eeuw, boven de zaak van Hubert Bellis, die zichzelf kunstschilder noemde, om te genieten van zijn leven, maar in de dagelijkse sleur paintre-décorateur was aan de Brandhoutkaai nr 31.

Zoals zovelen toen zouden zij zich losrukken van het academisme en de kunsten vrij hun gang laten gaan.

Een mens kan zich afvragen waarom ze dan nog een model nodig hadden zoals in de academies, maar misschien inspireerde de dame wel op andere niveau's het denken van die dertien kunstenaars.

Misschien wel in combinatie met een piano.


De fotograaf, nummer veertien, had wel iets beter zijn best kunnen doen om het model zo niet over te belichten opdat haar kunstige vormen en fraaie gezicht beter tot uiting zouden komen.

L'EFFORT heeft een leven gekend van vele bovenzaaltjes, naar het schijnt ook boven De Zwaan aan de Grote Markt, waar netjes geklede mannen elkaars kunnen en kunde bespraken.
Marx en Engels ook overigens.

FERDINAND SCHIRREN
Kijk ook eens naar de muren waar u hun tekeningen ziet hangen, misschien wel van deze heren, en op de lezenaar ziet u echt ook wel een partituur.

Niet direct een kunstenaarsatelier, met heren achter hun schildersezel en dito schort,  maar soit.

Vandaag zou daar op de sociale media wel andere commentaar ontploffen. 

De inspanningen van L'EFFORT zijn blijven voortduren tot WO I.

Een paar van die leden hebben wèl naam gemaakt: Willem Paerels, Ferdinand Schirren en Rik Wouters.

Beenhouwers, wonende in de buurt van slachthuizen, met enkel dierlijke lusten, zo zou broeder Marès - stichter van de Sint-Lucasscholen - deze burgermannetjes genoemd hebben. (KLIK)
 
Met dank aan Eric Min.
De foto behoort tot de collectie van Ever Meulen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten