PALIMPSEST I


Het is niet meteen een makkelijk woord om uit te spreken, het doet u aan incest denken en u weet niet meteen wat het betekent.

PALIMPSEST CICERO
Een Codex Rescriptus zegt u misschien meer.


PALIMPSEST ARCHIMEDES
Palimpsest is een techniek die bij perkamentschrijvers populair werd toen ze zoveel wilden opschrijven maar geen vers perkament voor handen kregen, dat ze er niets beters op vonden dan de letters van de vorige schrijvers er af te krabben en dan maar aan hun nieuwe teksten begonnen.

Recyclage, niet uit principe maar uit noodzaak.

PALIMPSEST ARCHIMEDES
Erg grondig deden ze dat niet altijd. De unieke echt goede Gilettemesjes die je hiervoor kunt gebruiken kwamen pas veel later op de markt.

Palimpsesten, het is algemeen geweten, waren in hun haast om de nieuwe schrijverij vast te leggen een beetje heel erg slordig in hun voorbereidingen. Vandaar dat je perkamenten kan terugvinden waarin de oude tekst op de achtergrond nog goed zichtbaar is.

Da's natuurlijk eten en zuipen voor archeologen en oudetekstwreters.

Zo heeft men in de bibliotheek van Milaan Cicero's De Republica als onderliggende palimpsest teruggevonden onder een tekst die ik zelf niet meteen zou kunnen ontcijferen.

Oude teksten die anders voor de geschiedenis verloren zouden gegaan zijn, zijn dus door die recyclage terug tot leven gebracht.

In de achtste eeuw na Christus moeten er een paar moslims rondgelopen hebben die een perkament waar het  boek Deuteronomium van het Oude Testament op stond geschreven maar niks vonden, en het vel palimpsestreerden om er hun Koran op neer te schrijven.

Gaat er bij u een belletje rinkelen ?

Het woord palimpsest is - naar ik vernomen heb van informanten die ik hier niet nader mag vernoemen - beperkt populair gemaakt door Filip Dujardin; een palimpsesterende architectuurfotograaf die een beetje zuinig is op zijn fotopapier en daarom fragmenten van gebouwen naadloos aan elkaar soldeert zodat er iets ontstaat dat wel bestaat maar er niet is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten