HET POSSIBLE-ISM VAN YUVAL NOAH HARARI

Zie hem staan, sober achter de lezenaar.
Een prof met vijfduizend toehoorders die er een niet eens zo goedkoop ticket voor over hadden.

De natte droom van menig professor. En ik weet waarover ik het heb. 

Harari is de man die ons inzicht geeft in duizenden jaren geschiedenis. Wat mensen erin gedaan hebben, wat ze ondergaan hebben.

History is constantly changing.  
Just like human behavior

Hij overschouwt het traject dat mensen hebben afgelegd en waarin de honger naar een aantal constanten herkenbaar zijn: honger naar vrijheid, honger naar vreedzaam samenleven, honger naar respect en gerechtigheid, verantwoordelijkheid voor elkaar, gelijkheid onder elkaar.

Hij vergeleek het spectrum van onze geest met de beperkingen van onze zintuigen: we weten dat er audiogolven zijn buiten het hoorbare gebied en dat het lichtspectrum groter is dan onze ogen kunnen waarnemen. Zo is het ook met onze geest.

Afbeeldingsresultaat voor harariEr gaat veel meer om in onze geest dan dat we zelf kunnen waarnemen.

Vreemd genoeg geloven we wel maar al te graag in verhalen die niet waar zijn, die uitgevonden zijn en het tegenovergestelde beweren van wat we kunnen waarnemen: alle religies - die nog niet eens zo oud zijn - maar hele bewegingen op gang gezet hebben, gewoon omdat we die verhalen zo graag willen geloven.

Zoals hij de geschiedenis bekijkt, over lange periodes, zo fris en hoopvol klinkt het dat de mensheid er constant op vooruitgegaan is in het vredesproces, in respect en verantwoordelijkheid nemen voor elkaar, voor gelijkheid en gerechtigheid.

Het doet deugd Harari bezig te horen.
Geen held, geen charismatische figuur, geen profeet, geen doemdenker.

Just an eye opener.

Ik doe het hier niet zo vaak maar bij deze een uitzondering: lees zijn boeken en praat erover. Dat is de boodschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten