FAGUS FABRIEK - WALTER GROPIUS - WERELDERFGOED

Ik ken niet zoveel fabrieken waar de riooldeksels een afbeelding van het hoofdgebouw tonen.

Om eerlijk te zijn, ik ken er geen.

Ofwel zijn alle andere industriƫle gebouwen te banaal om ze op hun putdeksels te zetten ofwel vindt men het weggesmeten geld. Een combinatie van beiden kan ook.

Fagus (Sylvestris) verwijst naar beuk, de grondstof waar ze de leesten maken die dan op hun beurt dienen om uw schoenen van te maken, op een zodanige manier dat ze goed zitten.

Toen de Fagus-fabriek werd opgetrokken, had de opdrachtgever Carl Benscheidt aan de vertrouwde familie-architect Edward Wernen reeds de opdracht gegeven, maar daar kwam plots ene Walter Gropius zich geheel uit het niets moeien met die plannen, en wist hij Benschheidt ervan te overtuigen dat hij, Gropius, de enige was die in staat was om de nieuwe fabriek naar de moderne en toekomstige inzichten te bouwen, nog veel beter dan Peter Behrens (AEG-Turbinenfabrik Berlijn) bij wie hij stage gelopen had.
Na de praatjes van Gropius moest ook Adolf Mayer mee aan boord want, zoals algemeen geweten is, Gropius kon niet tekenen, Mayer wel.

Of Wernen bij de Deutsche Architektenkammer klacht heeft neergelegd wegens ondeontologisch gedrag van die Gropius, is mij niet bekend. Zit hier een doktoraatsthesis te wachten ?

Die riooldeksels zijn niet van Gropius' tijd. Links van het gebouw ziet u op het deksel de naam Fagus staan, rechts Grecon, de nieuwe naam van het bedrijf want op andere plaatsen maakt de fabriek naast leesten (niet meer in beuk maar in kunststof) ook toestellen voor
brandbeveiliging en andere hoogtechnologische zaken.

Die deksels zijn er gekomen van het ogenblik dat de fabriek op de lijst van UNESCO WERELDERFGOED is komen te staan.

Maar ook Gent met zijn drie torens staat op die lijst.
Misschien kunnen ze onze putdeksels in het centrum ook vervangen met dat weergaloos verfijnd en origineel embleem van de Stad Gent.
Diegene die dat ontworpen heeft en nog erger, diegenen die dat gekozen hebben,
mogen ze van de lijst halen. Net zoals Aalst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten