HET DRUKSTE STATION VAN VLAANDEREN

In 2007 drukte oud burgemeester Daniël Termont op een knopke en blies daarmee het lelijke postgebouw naast het station aan flarden. Hij kreeg daarvoor veel applaus. Het leek wel een heldendaad. Niets stond de vernieuwing van het Sint-Pietersstation nog in de weg.

Dat was voorbarig applaus. Het duurde nog tot 2010 voor spoor elf en twaalf aangepakt werden.
In Gent doen ze dat in omgekeerde volgorde.

Trouwens, er moest eerst nog een voorlopige tunnel gegraven worden voor de tram en op de plaats van de voormalige post kwam ook nog een busstation. Met een luifel zo hoog dat vierdekkige bussen er onder kunnen.

2015: opnieuw applaus. Twee van de twaalf sporen zijn af.
December 2018, weer twee perrons bruikbaar.

Een mens denkt dan, allez, ze zijn eindelijk op dreef. Om de drie jaar twee sporen, nog acht te gaan, dat wil zeggen: over twaalf jaar wordt het een zeer groot feest. 2030.

Eind 2019: een jaar liggen de werken stil. De werken kosten teveel. Hoe dat komt ? Door het gebrekkige bestek van Eurostation, het studiebureau van Infrabel, dat teveel vermoedelijke hoeveelheden bevatte. Dat is het genre bestekken waar aannemers met graagte op inschrijven. Hoe meer vermoedelijke hoeveelheden van de ondergrondse werken, hoe groter de winsten.

Gedurende heel het jaar 2019 werd een sabbatical ingelast om te bestuderen hoe het goedkoper kan.

Maar wat horen we nu ?
Het station zal af zijn, niet in 2030 maar in 2027. Drie jaar vroeger zeg.

In de nieuwjaarsbrief van de NMBS zou immers staan dat de werken in 2020 een doorstart zouden kennen.


1 opmerking:

  1. U schrijft: "Door het gebrekkige bestek van Eurostation, het studiebureau van Infrabel, dat teveel vermoedelijke hoeveelheden bevatte." Eurostation is echter geen filiaal van Infrabel, maar wel een dochteronderneming van de NMBS.

    BeantwoordenVerwijderen