GROTE CO² FABRIKANTEN - DE BOUWSECTOR - STAAL

Bedrijven zijn nog steeds de kampioenen in het uitstoten van CO². (Wie stoot het meest CO² uit)

Een geruststellende gedachte dat het niet altijd u en ik zijn.

Ik ben - zoals ik dat van mezelf verwacht - eens gaan grasduinen in de bouwsector en toen viel ik achterover.

Om te beginnen staal.
Bij het omzetten van ijzererts naar ijzer en dan naar staal, komt nogal wat CO² vrij zeg.

Dat begint bij het omzetten van de cokes, daar wordt tussendoor CO aangemaakt die op haar beurt het ijzer bevrijdt uit zijn erts, maar voor iedere ijzermolecule komt er goed anderhalve molecule C0² vrij.

In één ton staal zitten ontelbare moleculen ijzer - dat kunt u zich niet voorstellen -, dus zijn er anderhalve keer ontelbare moleculen C0² bijgekomen - dat kunt u zich nog veel minder voorstellen.


Telkens als het staal verwerkt wordt is er opnieuw weer heel veel energie nodig om te gieten, te walsen, te pletten.

Er zijn al een hele reeks verbeteringen aangebracht in het productieproces - denkt u maar aan de continu-gieterij -, maar het blijft een zorgenkind, dat staal.

Arcelor Mittal, 's werelds grootste staalproducent, werkt er hard aan, zeer hard.

Zo hard dat ze kampioen zijn in het omzetten van die CO² investeringen in notionele intresten waar op het einde van de rit nauwelijks belastingen aan overschieten.

Ik hoop dat ze bij de fiscus niet te naïef geloven dat al die investeringen het milieu met reuzensschreden vooruithelpen.

Staalharde bewijzen stapelen ze daar op een hoopje.
 
Datzelfde bedrijf heeft zijn hoofdzetel overigens in het met ons land goed bevriende, mooie maar saaie Groothertogdom Luxemburg waar bedrijven gemiddeld de laagste vennootschapsbelasting ter wereld betalen: gemiddeld 2 %.

Er zijn zo van die wereldkampioenschappen die nooit het sportnieuws, laat staan het serieuze nieuws van Martine Tanghe, Kathleen Cools of Annelies Beck halen. 

WE PRATEN ER VERDER OVER OP 21 MEI  IN AALST OP PINT OF SCIENCE  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten