HOEVEEL ZAL DIE BETONSTOP NU WEL KOSTEN ?

Cijfers, cijfers, cijfers.

Ze zijn zo gemakkelijk uitgesproken maar dekken ze wel de lading ?

Op 13 mei lees ik in mijn krant: er ligt nog minstens 80.000 ha woongebied dat nog niet bebouwd is. 
Aan het woord is NATUURPUNT.

Het is algemeen geweten dat u aan cijfers die in de krant verschijnen niet al te veel voor waar mag aannemen. De enig correcte cijfers in de krant zijn meestal de datum en de prijs.

Het overige cijfermateriaal is meer een benaderende gissing. En journalisten zijn luiaards die berichten van instellingen als NATUURPUNT zo maar overnemen.

In Vlaanderen is er volgens het gewestplan 227.600 ha rood ingekleurd als woongebied. Die onbebouwde hoeveelheid van 80.000 ha waar NATUURPUNT naar verwijst, is dus 35 % dat nog niet opgebruikt is.

Bedoelen ze, dat nog echt zo'n hoeveelheid kan bebouwd worden of hebben ze de niet bebouwbare gedeelten daar ook bij geteld ?
NATUURPUNT zegt daar niets over en verwijst naar VITO.
Bij VITO weten ze het ook niet.

Hoe dan ook, als de eigenaren van die geviseerde gronden een billijke vergoeding moeten ontvangen voor het niet bebouwen van 80.000 ha, zoals de minister van Ruimtelijke Ordening dat toch beloofd heeft, dan zijn we voor een aardig bedragje vertrokken.

Als een billijke vergoeding 200 € per m2 mag betekenen, dan zijn we vertrokken voor 16 miljard €. ZESTIEN MILJARD EURO.
Ik denk niet dat bedrag de komende jaren op begroting van het departement zal verschijnen en door de eerbiedwaardige Vlaamse Regering zal goedgekeurd worden.
U gelooft dat waarschijnlijk ook niet.

Nog meer cijfers ?

De dag na het hoger aangehaalde bericht, verklaart de Vlaamse Bouwmeester - die solliciteert naar het nog te installeren klimaat-intendantschap, vermoed ik - dat er in Vlaanderen 338.000 ha bos moeten komen.
Vlaanderen is er op twintig jaar tijd nog niet in geslaagd om van de bestaande oppervlakte van 42.300 ha in 2000 naar de beloofde 53.000 te gaan. Er zijn amper een dikke 2.000 ha bos bijgekomen op die twintig jaar doorgedreven milieubeleid.

En de Vlaamse Bouwmeester wil er 338.000; dat is 25 % van de oppervlakte van Vlaanderen.

U kunt op de bijgaande kaarten eens uitzoeken waar u die bossen zou willen. De donker groene vlakjes zouden een bos moeten zijn.

In de flow van dansnummertjes vol absurde cijfergegevens maakt het allemaal niet veel uit.
Begin bij de bovenste kaart. Dat is Evergem en wijde omgeving. De gemeente waar voormalig minister van ruimtelijke ordening, Joke Schauvlieghe, hard haar best gedaan heeft om er niet te veel bossen aan te planten. 

Er zijn nog zekerheden in ons land.
Eén: er zijn jaarlijks begrotingstekorten.
Twee: over het gebruik van de oppervlakken zullen we nooit het fijne weten.

 

Over oplossingen voor dit probleem kunnen we er nu dinsdag 21 mei over praten in PINT of SCIENCE. 

Jaja, er bestaat een alternatief voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten