GAAT DE OLIEKRAAN OOIT DICHT ?

Herinner u dat we vorige week de Noren aan het bejubelen waren ?
Omdat ze -  de regering - beslist hebben om hun oliereserves niet aan te boren.
(Noren zijn durvers)

Van mij krijgen die moedige Noorse regeringsleiders een staande ovatie, voor een paar minuten toch.

En wat horen we nu van de andere oliemaatschappijen ?
Die gaan zeker nog tot 2030 investeren in het aansnijden van de wereldwijde beschikbare oliereserves.

Want, zeggen ze daar op de raad van bestuur: de vraag zal nog stijgen, dus zal het nog steeds winstgevend zijn hierin te investeren.

Aandeelhouders kunnen op hun beide oren slapen. Een waardevermindering zit er voorlopig nog niet in en de dividenden zullen jaarlijks beminnelijk zijn.

Kleine Greta heeft overschot van gelijk: als de politici niet resoluut gaan handelen, samenwerken en beslissen, zal de vrije markt blijven investeren in die boorplatformen, blijven we navenant CO² produceren en kunnen we de beperking van de opwarming onder de 2°C tegen het einde van de eeuw vergeten.

Aan dit ritme zal het flink meer zijn.

Tegen 2030 rijden misschien tien tot vijftien procent van de wagens elektrisch. Zeker, tegen die periode rijden alle wagens zuiniger, vliegtuigen en schepen ook, maar tegen die tijd rijden, vliegen, en varen we dubbel zo veel als nu.

Zo, wat hebben we dan gewonnen ?

Als het klopt dat de opwarming die we nu registreren het effect is van wat we tot de jaren tachtig reeds opgestookt hebben, dan is de grafiek van de nog te ontginnen en te verbranden oliereserves erger dan La Damnation de Faust.

Als ik zie waarmee onze politici zich tijdens deze campagne zoal mee bezig huden, dan word ik daar een beetje moedeloos van.

Ik hoor de aandeelhouders het al op de algemene vergadering bedenken: zouden we ook niet een beetje investeren in alternatieve energiebronnen ? Of in CO² opslag ? Al was het maar om de indruk te wekken dat we nog zo monsterachtig niet zijn als onze boortorens er uit zien.




WE PRATEN ER VERDER OVER OP 21 MEI  IN AALST OP PINT OF SCIENCE  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten