LEIDERS MET BALLEN

Ik was veertien jaar en ik kon het speech-fragment van wijlen president John Kennedy van buiten voordragen, inclusief zijn ietwat lijzige zuiders axsent, maar met dezelfde overtuiging:

I believe this nation should commit itself, before this decade is out, of landing a man on the moon, and return him safely to the earth.

Je moet het maar durven, op 25 mei 1961 voor het congres zomaar de hele natie uitdagen om over een paar jaren naar de maan te vliegen, daar eventjes te landen, wat rond te lopen en dan nog terugkomen ook.

Op dat ogenblik stonden de Amerikanen nog niet erg ver in hun ruimteprogramma. Om eerlijk te zijn, ze stonden nog nergens en de Russen lagen ver voorop.

Op het ogenblik van de speech wisten ze nog niet of de ruimtevaarders een T-shirt zouden nodig hebben, the usual over-all of een speciaal nog te ontwerpen ruimtepak zouden aantrekken;
ze wisten niet of ze hun boterhammetjes in een tupperware-doos zouden meenemen dan wel of ze iets uit tubes in hun mond zouden persen;
over het plasje en het kakje voor een reis van minstens acht dagen was nog geen oplossing;
hoe ze met elkaar zouden bellen onderweg hadden ze nog niet veel concrete ideeën en de baan die ze moesten volgen moest nog berekend worden maar geschikte computers hadden ze daar nog niet voor.

https://www.cinenews.be/nl/films/hidden-figures/Kijk maar eens naar de schitterende film hierover: hidden figures.

https://www.cinenews.be/nl/films/hidden-figures/

De eerste oorlog die gevoerd en gewonnen werd zonder dodelijke slachtoffers, zonder geweld, zonder schade, zonder tranen.

Allemaal gebaseerd op een president die rotsvast geloofde dat ze het zouden kunnen. Zeker weten, moet hij gedacht hebben.

Ik droom van een sterke Europese leider die voor het voltallige parlement de Europese stuurlui uitdaagt om voor 2030 de CO² uitstoot tot één tiende te herleiden tot wat die nu is.
Die alle wetenschappers en middelen aan het werk zet om de captains of industry te helpen dit doel te realiseren,
die het geld en de middelen hiervoor weet vrij te maken en er ook sterk in gelooft dat deze ontwikkeling nieuwe jobs en producten op de markt zal brengen die een nieuwe economie op gang zal brengen.

Die Amerikanen, Russen en Chinezen een poepje laten ruiken.
(wie zijn de grootste CO² spuwers ?)

Ik sprak nu wel over een leider met ballen, maar het mag net zo goed een vrouw zijn met ... , tja ... met wat ?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten