DE BETONBEURS

Ik heb het al verschillende keren hier aangeklaagd:
de betonstop zal er niet komen omdat er geen geld voor is,
de betonstop zal niets opleveren want mensen blijven zich maar verplaatsen met de auto,
de betonstop is een fabeltje dat vertelt dat we minder vervuilend gaan wonen als we dicht bij elkaar wonen,
de betonstop is het fabeltje dat vertelt dat het goedkoper wonen zal zijn als we allemaal in de stad wonen.

Wat wel kan: dat wie over nog niet-bebouwde gronden beschikt of over zonevreemde gebouwen beschikt waar hij nu eindelijk eens op een propere en eerlijke manier van af wil, dat van nu af aan zal kunnen.

Hoe ?
Via de BETONBEURS.

Op die betonbeurs heb je de aanbieders: mensen die in de in het rood gekleurde woonzones niet meer wensen te bouwen, of gemeenten die zeggen dat het daar welletjes geweest is of eigenaars van zonevreemde gebouwen, boerenhoven en schuren die werkloos in het landschap staan en het onschuldig ontsieren.

Al die mensen kunnen hun eigendom op die beurs plaatsen.

En dan heb je de ontwikkelaars die dicht bij de kernen denser willen gaan wonen, zoals het zo netjes in de het Witboek Ruimtelijke Ordening Vlaanderen staat. Die willen graag wat meer gaan bouwen als de gemeentelijke omgevingsambtenaar en het gemeentebestuur maar een beetje mee wil; die ontwikkelaars kunnen die bouwrechten kopen van zij die er afstand van doen.

Het geld voor die rechten gaat rechtstreeks naar de aanbieder die er een marktconforme prijs voor kan krijgen.

Het spel van vraag en aanbod, weet u wel. De verkoper beslist of het bod van de koper wel ernstig is.

Na de transactie maakt de notaris van de verkoper een akte op waarin duidelijk staat dat bouwrechten vanaf die datum vervallen zijn. Die akte wordt geregistreerd op het kadaster en het vergunningen- en plannenregister.

Wat gebeurt er nu verder met die grond ? De grond kan verkocht worden aan de landbouwers daarrond die het kunnen bewerken, of aan promotoren om er bossen op te zetten als ze het elders te bont maken.

Deze transactie kost de overheid dus geen euro. Er moet geen planschade betaald worden want de aanbieder wordt betaald door de bouwlustigen.

Enkel in het geval van zonevreemde gebouwen mag de overheid op haar kosten met bulldozers aanrukken om het landschap terug een beetje landschappelijker te maken.

1 opmerking:

  1. Les hirondelles ne trouvent plus d'endroits pour construire leurs nids: ttz elles cherchent des granges, toitures,serres, des jardins avec cabanon, de petits coins muraux avec tuiles etc :elles sont utiles car elles mangent énormément d'insectes

    BeantwoordenVerwijderen