BOUWMASTER

IMHOTEP - OUDST BEKENDE ARCHITECT ?
Tijdens de middeleeuwen sprak men van een bouwmeester. Het was niet duidelijk of dat nu de bouwheer dan wel de architect was. De tittel architect kwam maar in voege tijdens en na de renaissance.
Maar volgens van Daele is een bouwmeester ook de bouwkundige die gebouwen ontwerpt.

In het Duits spreekt men van der Baumeister, in het Frans is het maƮtre d'ouvrage (bouwheer), in het Engels is het buildmaster maar daar heet de bouwheer ook the commissioner of principal.
Nu mannen en vrouwen (bijna) gelijkwaardig behandeld worden verlaten we de term bouwheer voor opdrachtgever. Een woord dat mijn inziens ook beter de lading dekt.

Waarom dan bouwmaster ?

Vroeger studeerde je voor architect. Ikzelf heb het diploma van architect. Mocht ik het nu allemaal eens overdoen, dan zou ik master in de architectuurwetenschappen worden.Architectuur is het resultaat van bouwen, tenminste, als het meer is dan gewoon bouwen.

En dat vergt meesterschap.
Vandaar, bouwmaster.


Terloops, deze pagina's worden niet gesponsord. Door niemand buiten mezelf.

Onder Bouwmaster vind je een hele reeks artikelen die verband houden met het beroep van architect. Ik ben naast architect en urbanist ook hoofddocent management aan de faculteit architectuur van de KU-Leuven. En wat ik daar doorgeef mag niet op deze blog ontbreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten