Mevrouw Delphine


 Dag Mevrouw Delphine van Saksen-Coburg,

we hopen dat we u binnenkort weer welkom mogen heten om uw parkje aan de Burggravenlaan opnieuw in te huldigen. t' Is niet omdat wij hier in een buurt wonen vol konings- en prinsessenlanen dat wij hier allemaal royalist zijn. Integendeel, er zijn hier minstens evenveel republikeinen.

Ik bewonder de moedige stappen die u ondernam om de erkenning te krijgen die u toekwam.

Dat u daar zo voor heeft moeten vechten is ten dele verstaan: de vrouw van uw vader achtte haar eer en trots van een hoger belang dan het uwe. En Albert, waarschijnlijk niet altijd de moedigste thuis, wist niet op welk been te dansen.

Ik denk dat Filip de kwetsbare band met zijn ouders nu wel redelijk goed verbeuzeld heeft, maar hij heeft gelijk; t' is niet omdat het uw ouders zijn dat ze altijd gelijk hebben. 

De houding van Albert tegenover buitenechtelijke kinderen was onaanvaardbaar. Een slag in het gezicht van alle kinderen die in een gelijkaardige val zitten. Een dikke merci aan de rechters die zich niet hebben laten beïnvloeden.

Overigens, we gaan het daar later nog eens moeten over hebben: de term halfbroer of halfzus klinkt ook maar een beetje zozo. Het lijkt of je mààr voor half telt. Toch niet helemaal echt de zus van Filip en Astrid en Laurent.

Iedereen was deze week opgelucht dat u alvast door uw broer voor vol bent aanzien. En hopelijk voor u blijft het niet bij die ene keer.

Uw naam hoort nu thuis in de reeks van vrouwelijke straatnamen die er gekomen zijn omwille van de strijd die ze voerden om een rechtvaardiger bestaan in deze wereld.

Ik doe nu een oproep aan ons geliefd stadsbestuur dat het parkje waarvan sprake, officieel het Delphine van Saksen-Coburg park te gaan noemen en bij deze nodigen wij u, namens de Prinses Clementinalaan graag uit om op de plechtigheid aanwezig te zijn.  Patrick zal u wel op tijd een mailtje sturen.

Uw aanwezigheid, nu al meer dan tien jaar geleden die achtentwintigste augustus in tweeduizendentien, ligt ons hier nog allemaal vers in het geheugen. 

En uw paarse schoenen ook.

We willen er opnieuw een straatfeest van maken en breng dan uw twee broers en zus ook mee. Dat wordt pas een feest zeg. 

Uw kinderen zijn intussen ook tien jaar ouder, die zullen wel niet mee willen komen met hun pa en ma, maar het zal veel vrouwen in de buurt doen opfleuren als ze weten dat uw charmante echtgenoot er weer bij zal zijn. 

We moeten er wel niet op speculeren dat dit nog binnen de corana-tijd zal plaatsvinden. Ons stadsbestuur kennende - en haar gewoonte om alles kilometerslang te laten aanslepen - zal de officiële naamsverandering pas rond hebben als de coronamaatregelen al lang opgeheven zijn.

En dan nog iets: hoe gaan we uw bordje nu een naam geven ? 

Delphine Michèle Anne Marie Ghislaine van Saksen-Coburg, prinses van België (Ukkel, 22 februari 1968) 

Hebt u graag dat we er uw beroep 'kunstenares' er nog steeds bij vermelden ?

Of zeggen we gewoon het DELPHINE-park ? 

Graag tot binnenkort,

heel genegen.

 

Alle foto's zijn eigendom van Zara Ramone.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten