Er zijn faculteiten waar ze aan wetenschappelijk onderzoek doen en die kennis weer verspreiden onder vorm van cursussen en colleges. Sommige van die studenten worden later op hun beurt wetenschappers en doen dan precies hetzelfde als hun voorgangers: onderzoeken en die kennis weer verspreiden.
Dat is een bezigheid die de mensheid al eeuwen veel heeft bijgebracht. Onder die categorie rekenen we biologie, biochemie en biotechnologie, chemie, fysica en sterrenkunde, geologie, geografie en geomatica, informatica, wiskunde en graag ook de geneeskunde. Buiten die laatste discipline noem ik die allemaal exacte wetenschappen. Kennis als handvaten.
Dan zijn er de humane wetenschappen. De term 'wetenschappen' is hier al minder een rots in de branding. Dat zijn - tja, hoe zullen we dat noemen - verhalen, die meestal logisch klinken, van ergens komen en ergens heengaan zonder duidelijke richting. Discours en tegendiscours noemen ze het. Het houdt een hele hoop mensen bezig: filosofie, sociologie, psychologie, economie, rechten, criminologie...
Domeinen waar ook veel onderzoek in gebeurt dat voortdurend het tegenovergestelde van de vorige studies aantoont.
En dan zijn er een hele reeks faculteiten waar men naast de richting waarin ze aan het zwemmen zijn, ook nog de term wetenschappen aan geplakt hebben om ze toch enig aanzien te geven: economische wetenschappen, politieke wetenschappen, vooral in Leuven godsdienstwetenschappen, kunstwetenschappen waaronder architectuurwetenschappen en sinds enkele dagen ook de onovertroffen faculteit van communicatiewetenschappen.
Van de zestien proffen die die faculteit van de U-Gent draaiende houden, schieten er nu nog vijftien over.
De wervende slogan van deze universiteit is DURVEN -DENKEN - DOEN.
Op sommige faculteiten vergeten ze daar op nachtelijke uren één van die drie D's toe te passen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten