PALIMPSEST II

Op vrijdagavond wil een mens wel eens iets ontspannends doen.
Voor een aantal collega's architecten is dat zich verliezen in een architectuurquiz.
Binnen het quizcircuit zijn architectuurquizen een nichemarkt. Vergelijkbaar met dat van
postzegelverzamelaars.

Onder de collega's bestaan er quizgroepjes - meestal jonge dertigers - die de week voor zo'n quiz alle Pritzkerprijswinnaars in de juiste volgorde in hun hoofd duwen; alle recentste jaargangen van de bekendste architectuurtijdschriften doorbladeren en alle namen van de gepubliceerde architecten, de naam van het gebouw, het jaartal van de oplevering, de stad, het land, het geboortejaar van de architect en de naam van zijn minnares van buiten leren.

PALIMPSEST !
Bedenk dat er ook een vrouw in het organiserend committee zit waardoor er ook een paar vragen tussen zitten over bekende vrouwelijke architecten, al is dat lijstje niet zo lang en dus niet zo moeilijk te onthouden.

Tussendoor worden de teams getrippeltasked met gebouwen die u zou moeten herkennen van google-earth prentjes, een grondplan dat in zeshonderd puzzelstukjes is versneden en die u met Prittzkerlijm weer aan elkaar moet lijmen en dan raden wie de architect van dit kunstwerk is en hoe het heet, of uit een verzameling gevelstenen van de sponsor het woord PALIMPSEST (klik) in de juiste volgorde weten te leggen.

Als je weet dat de voorbeelden in de folder van die baksteenboeren sterk afwijken van de stalen die die ze u voorleggen en dat die stalen dan nog eens sterk afwijken van de stenen als die op de werf geleverd worden en er dan nog helemaal anders uitzien als ze een muur geworden zijn, dan voelt u zo dat soort quizen één groot bedrog is.

Elk jaar laat ik mij door mijn geliefkoosde architectuurvereniging ARCHIPEL verleiden tot dit soort oneerlijke praktijken maar de vriendschap van de deelnemers en de inrichters van deze roulette is mij dierbaarder dan blijven denken dat ik er iets van afweet.

ARCHIPEL grijpt bij dit soort gelegenheden alle teugels bij elkaar om haar jaarthema in uw geheugen te wringen. PALIMPSEST (klik) is het dit jaar geworden en dat zullen we nog dikwijls moeten horen.

Op vrijdagavond is er op CANVAS altijd een goede film die ik gelukkig ook opneem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten