PALIMPSESTEN

Dat ARCHIPEL uitgetekend aan architecten palimpsest wil opdringen tart alle verbeelding.
Toch bij de oudere leden van de honorabele vereniging.

Veel van deze leden waren reeds palimpsestisten nog toen ze achter hun tekentafel hunkerden naar dat zo fel beheerde diploma van architect.

Hun reeds in inkt getekende fouten moesten immers van het kalk weggeschraapt worden met een vaardigheid die veel grotere virtuositeit vergde dan die palimpsestristen uit lang vervlogen eeuwen waar een schartje meer of minder nauwelijks merkbaar was op die perkamenten vellen.

Wie op kalk er in slaagde om twee maal het laagje inkt weg te scharten zonder door de kalk te zitten en er ook nog in slaagde om de nieuw te trekken lijnen er geloofwaardig rechtvaardig te doen uitzien mocht zich master  palimpsentrist noemen.

Die vettige gele inktgommen van rotring boden geen soelaas want niet alle inkt ging er door weg en als je er nadien moest over tekenen liep de inkt uit.
Er zijn dan nog glasvezel gommen op  de markt gekomen maar daar is bouwmaster nooit erg tevreden over geweest want erg precies kon je daar niet mee werken vond hij. En ongezond ook zeg.

Na de studies, tijdens de stage kwam dat palimpsestrisme goed van pas als de stagemeester of die vervelende bouwheren weer eens van gedacht veranderden en er hier en daar wat van de tekening moest weggeschraapt worden.

Maar omdat stagemeesters en bij uitbreiding, die bouwheren geen maat kenden op het veranderen van gedacht zijn de toen nog jonge architecten hiertegen in opstand gekomen en zijn ze resoluut overgestapt op computer aided architectural design.

Een moeilijke, zware en emotioneel geladen beslissing weliswaar die hen ook nog eens handenvol geld van hun al niet zo riante ereloon heeft gekost.

U mag ze wel  eens hulde brengen.
Ook bij ARCHIPEL.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten