ANDERMANS CENTEN

Er zijn mensen aan wie u uw portemonnee zou toevertrouwen zonder dat u zich daar enige vraag bij stelt.

Wat ze ook met uw geld doen, het is goed besteed.

Zo ook in 1960, toen de ringvaart aangelegd was, dit gedeelte van de Schelde aan de Reep stonk, en er steeds meer auto's in de stad geen parkeerplaats vonden, en het geliefde Stadsbestuur van Gent de beslissing nam om wat vrachtwagens met zand te laten aanrukken en de boel dicht te gooien.

Daarop werd wat asfalt gegoten, wat schaamgroen aangelegd en iedereen vond het goed besteed geld.

Eigenlijk jammer dat ze dat strookje Schelde aan het Geraard de Duivelsteen ook niet dichtgooiden. Dat stoort toch niet, een mooie auto tegenover een middeleeuws kasteelke.

Cities need Water klonk het zestien jaar geleden (2002) en het nog steeds geliefde stadsbestuur besliste dat de Schelde weer in ere diende hersteld te worden. Weg met die parking, leve het water.

Eerst kwamen er twee bruggen en dat kostte reeds aardig wat (2007). Dan was het jaren wachten op de volgende stap: een sluis (2010), voor pleziervaartuigen weliswaar, want het hoogte verschil tussen de Schelde in rust en de Leie in rust bedraagt daar 120 cm en de Schelde heeft het nu al moeilijk om door de ringvaart, haar water op peil te houden. Maar ook dat kostte ook aardig wat centen en als de sluis af was werd het weer jaren wachten.

Wie dacht dat het een kluitje van een een cent zou worden door die aarde gewoon van tussen de bestaande kaaimuren te halen, had het mis voor. Ingenieurs oordeelden dat die kaaimuren eerder in paleatieve staat verkeerden en dus werden er betonwanden in de grond gedraaid, tonnen staal verwerkt, verankeringswerken uitgevoerd, nieuwe kades aangelegd.

Dat duurde lang en kostte veel centen.

Nog een paar weken en er zijn gemeenteraadsverkiezingen en u merkt het. Het lijkt wel of het olympisch record zandgraven moet verpulverd worden.

Straks kan de Schelde haar water weer ophouden tot ze zich in de Leie mag verliezen.

Ik zei het al, er zijn zo van die mensen aan wie u uw portemonnee blindelings zou toevertrouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten