ADRIAEN BROUWER

Adriaan, my way.
In Oudenaarde hebben ze een tentoonstelling gebouwd rond Adriaen Brouwer.

Een mens vraagt zich af waarom.

Omdat hij daar geboren is, zeggen ze, in Oudenaarde.

Wanneer, dat weten ze daar niet zo precies.

In de kleine brochure, uitgegeven door de geboortestad Oudenaarde staat 1604.

In de iets grotere folder, gevouwen naar het gekende Amerikaans formaat, ook uitgegeven door diezelfde geboortestad, staat 1606.

Brouwers' standbeeld, in het eerste smal straatje achter het stadhuis vermeldt als geboortedatum 1605.

Dat ze dat eerst eens uitzoeken, daar in Oudenaarde.

Verder heeft hij daar niet lang gewoond.
Zijn vader was tapijtwever en door de toenmalig zeer ge-apprecieerde bezetting van de Spanjaarden, die alle handel blokkeerden, vluchtte vader met zijn gezin naar Gouda, waar voor wevers zoals hij, wel boterhammen met kaas te verdienen waren.

Adriaen verveelde er zich, leerde schilderen en trok naar Amsterdam en  dan naar nog een paar steden waarvan we ondertussen vergeten zijn welke dat waren.

De diepste stad waar hij terug naar afzakte, was Antwerpen.

In een notariële acte bevestigt Brouwer aan Rubens dat de schilderijen van zijn hand zijn.


Daar ontmoette hij Pieter Paul Rubens waarbij ze in Oudenaarde erg graag en heel fier bijvertellen dat die PPR zo in de ban was van Adriaen's schilderstalent, dat hij meteen twee dozijn van diens schilderijen opkocht.
Vermoedelijk bijna heel zijn toenmalige stock  en PPR kennende, wellicht ook tegen een schandalig lage bodemprijs.

In Oudenaarde leggen ze dat zo uit: PPR had een zeer grote bewondering voor Adriaen Brouwer. Versta: u zou Oudenaarde in de wereldkunstenatlas net zo goed op dezelfde hoogte kunnen zetten als Antwerpen.
Met dezelfde Michelin-sterren ernaast.
Vaut le voyage.

Hoe naïf zijn ze daar toch in Oudenaarde.
Die PPR had misschien schrik dat die geestige volkse taferelen van Adriaen Brouwer, wel eens meer succes zouden kunnen krijgen, meer afnemers dan voor zijn serieuze tableaus waarvoor ge toch al wat moet kennen van zowel de Griekse mythologie, de christelijke leer en al wat een gecultiveerde mens over het leven hoort te weten, om te verstaan waar al die groteske figuren mee bezig zijn.

Enfin, u kunt dat allemaal best zelf eens gaan controleren in Oudenaarde, nog tot 26 december.

En vergeet niet, de reden waarom ze in Oudenaarde Adriaen Brouwer zo genegen zijn is omdat ze ook van hun lokale brouwers houden, wier specialiteiten, zoals het Adriaen Brouwersbiertje, u daar aan de grote markt staat op te wachten.

Dat moet u niet verwonderen van de Stad Oudenaarde, als er in haar geboorteregister een knulleke staat ingeschreven dat daar drie keer geboren is.De cyclus MAOff en RPM start binnenkort opnieuw.
Meer weten over het programma : klik hier.
Management van een ArchitectenOffice en Ruimtelijk ProjectManagement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten