SBB - OP EEN SOKKEL

Dit is een hedendaagse controlepost om het treinverkeer stipt te laten verlopen, in Pollegio - Ticino - Zwitserland.

In België zouden we zeggen: om het treinverkeer vlot te laten verlopen.
In Zwitserland plaatsen ze daar bij wet een ander woord voor: stipt.

Ze hebben hier ooit een referendum willen organiseren of ze de treinen niet liever op zijn Belgisch zouden laten rijden maar nog voor het referendum op gang zou komen was het al van NEIN, NON, NO. Basta.

Dat gebouw moet die indruk van Zwitserse stiptheid ondersteunen, dacht de architect Bruno Fioretti Marquez.
Naar zijn vorm, zijn uitstraling, zijn blik.

Het gebouw kreeg de bijnaam periscoop mee.
Een beetje onnozel want treinverkeer regel je vanuit een seinkamer en die mag gerust onder de grond zitten. De seingevers moeten geen visueel contact hebben met de stellen, want die rijden - zoals overal in Europa - veel te rap om op basis van een oogopslag, nog te kunnen ingrijpen.

Maar zo'n controlecentrum op een eerbiedwaardige hoogte dwingt respect af: voor de conducteurs, de machinisten, de reiziger en de belastingbetaler.

Hieruit moet blijken dat de centen goed geïnvesteerd zijn. 
Die architect heeft dat goed begrepen.

Honderdvijftig mannen en vrouwen zijn hier in de weer om het verkeer in de Gotthard en Monte Ceneri tunnels in goede banen te leiden.

Iemand zei dat het gebouw op een sokkel stond. Als bescherming tegen het wassende water van de vallei.

Een gebouw op een sokkel, dat klinkt goed, Maar in deze context er wat bij gesleurd, want die sokkel is zo open als wat, en staat los van het gebouw.

Sokkel, het is als term niet weg te slaan in het architecturees, Het lijkt wel een waarborg voor goede, doordachte architectuur.

Wat zo gek is aan het gebouw: als je langs één kant kijkt lijkt een een deel van het gebouw weggesneden te zijn. Als je langs de andere kant kijkt is het beeld net zo.

Het duurt even voor je het doorhebt want je ziet het gebouw nooit van twee kanten tegelijk. Transitionele metamorphosis zouden doctorandi in de architectuur poneren.

Ik noem het een gebouw met een hoek af. Maar een goedbedoelde hoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten