LA TOUR SAINT-ALBERT - II

Die Tour Saint-Albert bezorgt de gemeente Binche heel wat hoofdbrekens. (zie La Tour Saint-Albert I)

Die Tour is momenteel eigendom van de energiemaatschappij Fluxys, die die toren liever kwijt dan rijk is.

Fluxys heeft reeds een stedenbouwkundige vergunning ingediend voor sloping.

Wegens hoogdringendheid.

Dat hadden ze beter niet gedaan want een actiegroep voor het behoud van de toren is hiermee naar de Raad van State gestapt en heeft de slopingsvergunning vernietigd daar de hoogdringendheid niet werd aangetoond.

De actiegroep zou willen dat Fluxys gedwongen wordt om de noodzakelijke onderhoudswerken aan te vatten zoals het een goede huisvader betaamt.

Een verzoek om het gebouw op de lijst van de beschermde monumenten te krijgen is hangende. Het Waalse gewest aarzelt echter. Niet omwille van de historische waarde, maar omwille van de centen. Er is al heel veel geld gegaan naar restauraties van oude mijn sites en deze is er één teveel aan het worden.

Er circuleren ideeën om er een restaurant in te maken maar eerlijk gezegd, het aantal couverts die hier moeten opgediend worden om de restauratie te betalen, ligt hoger dan het aantal ton kolen dat ze dagelijks naar boven haalden.

Voorlopig wordt het gebouw aan de voorzijde gebruikt voor een spiksplinternieuwe car-wash. Hopelijk houden de mensen van de Borinage van propere auto's.

Langs de achterzijde wordt het gebouw gebruik door een afval sorteerbedrijf maar het leek ons eerder een rommelig zootje dan een bedrijf die naam waardig.

Zowel de provincie als de gemeente hebben reeds bedankt voor een de schenking van het gebouw, al was het maar voor één symbolische euro.

Hebt u enig idee wat we met die toren zouden kunnen aanvangen ?
1 opmerking:

  1. lijkt me een toplocatie als WATT toren (Working Apart Thinking Together)- ver weg van alle files!

    BeantwoordenVerwijderen